Friday, December 18, 2009

.:: Aurat ::.

Klik utk paparan lebih besar

Pagi tadi, sebaik sahaja solat subuh, on laptop, connect internet, bukak website ust zaharuddin. Ada post baru! dah abis baca yg tu saja dok belek2 post2 yang lama pastu ternmpak satu tajuk yang best, terus saja tajuk itu diklik. Tajuk post itu "Aurat Wanita: Apa sudah jadi". Satu kupasan yang sangat menarik dan sindiran yang sinis kepada kaum wanita yang membuka aurat dan menunjuk kepada orang yang bukan mahramnya. Terdapat juga sessi dialog antara ustaz dengan beberapa kaum wanita yg tidak bersetuju pendapat yang diberikan, tetapi ustaz telah memberi hujah yang sangat kukuh dan nasihat yang lembut kepada golongan ini.

Kebanyakan wanita kini boleh dikatakan tidak tahu, atau buat2 xtahu berkaitan masalah aurat ini. Mungkin ada yang mengatakan yang menutup aurat ini sekadar memakai tudung tetapi sebenarnya lebih daripada itu. Keadaan ini sering berlaku di bandar2 besar dan metropolitan yang mana kaum wanita bekerja, bersama-sama kaum lelaki untuk mencari rezki. Mencari rezki itu tidak salah, tetapi jika kena caranya ianya lebih baik. Adakah pekerjaan yang dilakukan oleh kaum wanita ini memerlukan mereka untuk berpakaian seperti demikian? Sekiranya tidak dilakukan nanti akan dikatakan yang kita ini kolot dan tidak tahu berfesyen? Manakah yang anda lebih utamakan? Suruhan agama ataupun kerjaya? Tepuk dada tanya iman.

Klik utk paparan lebih besar

Ini bukanlah post untuk membebel tetapi hanya sedikit teguran kepada mereka2 yang di luar sana. Mungkin tulisan ini tidak cukup untuk menerangkan hujah2 yang lebih baik, tetapi anda boleh lah melayari http://www.zaharuddin.net/content/view/288/95/ untuk satu pandangan ilmiah yang lebih menarik. Sekian

2 comments:

sfar_zero said...

suker post ni.... teringat aku baca 1 artikel sorg artis M'sia yg wat kenyataan bengongnya...iaitu..dia terpaksa buka tudung untuk mencari rezeki sebab nak bergantung kepada watak yg pakai tudung mmg xbanyak....hmmm...

sha_h said...

sib baik la dia xbuka semua..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...