Tuesday, January 26, 2010


Every Friday afternoon, after the Jumma services at the Central Mosque (and shortly after Al-Usrah program), the Imam and his eleven year old son would go out into their town and hand out "PATH TO PARADISE" and other Islamic literature.

This particular and fortunate Friday afternoon, as the time came for the Imam and his son to go to the streets with their booklets, it was very cold outside, as well as pouring rain.

The boy bundled up in his warmest and driest clothes and said, 'OK, dad, I'm ready!'

His 'Mu’allim' dad asked, 'Ready for what?'
'Dad, it's time we gather our tracts together and go out.'

Dad responds, 'Son, it's very cold outside and it's pouring rain.'

The boy gives his dad a surprised look, asking, 'But Dad, aren't people still going to Hell, even though it's raining?'

Dad answers, 'Son, I am not going out in this weather.'

Despondently, the boy asks, 'Dad, can I go? Please?'

His father hesitated for a moment then said, 'Son, you can go. Here are the booklets. Be careful son.'

'Thanks, Dad!'

And with that, he was off and out into the rain. This eleven year old boy walked the streets of the town going door to door and handing everybody he met in the street a pamphlet or a booklet.

After two hours of walking in the rain, he was soaking, bone-chilled wet and down to his VERY LAST BOOKLET. He stopped on a corner and looked for someone to hand a booklet to, but the streets were totally deserted.

Then he turned toward the first home he saw and started up the sidewalk to the front door and rang the door bell. He rang the bell, but nobody answered..

He rang it again and again, but still no one answered. He waited but still no answer.

Finally, this eleven year old da'wah-expert turned to leave, but something stopped him.

Again, he turned to the door and rang the bell and knocked loudly on the door with his fist. He waited, something holding him there on the front porch!

He rang again and this time the door slowly opened.

Standing in the doorway was a very sad-looking elderly lady. She softly asked, 'What can I do for you, son?' With radiant eyes and a smile that lit up her world, this little boy said, 'Ma'am, I'm sorry if I disturbed you, but I just want to tell you that “ALLAH REALLY LOVE AND CARE FOR YOU” and I came to give you my very last booklet which will tell you all about God, the real purpose of creation, and how to achieve His pleasure.'

With that, he handed her his last booklet and turned to leave..

She called to him as he departed. 'Thank you, son! And God Bless You!'

Well, the following Friday afternoon after Jumat service (during which period they hold a weekly program, Al-Usrah) the Imam was giving some lectures. As he concludes the lectures, he asked, 'Does anybody have questions or want to say anything?'

Slowly, in the back row among the ladies, an elderly voice was heard over the speaker. As the voice went on, a hint of glorious gaiety and contentment was plainly evident in it even though it wasn't to be seen, 'No one in this gathering knows me. I've never been here before. You see, before last Friday I was not a Muslim, and thought I could be. My husband passed away some time ago, leaving me totally alone in this world. Last Friday, being a particularly cold and rainy day, it was even more so in my heart that I came to the end of the line where I no longer had any hope or will to live.

So I took a rope and a chair and ascended the stairway into the attic of my home. I fastened the rope securely to a rafter in the roof then stood on the chair and fastened the other end of the rope around my neck. Standing on that chair, so lonely and broken-hearted I was about to leap off, when suddenly the loud ringing of my doorbell downstairs startled me. I thought, I'll wait a minute, and whoever it is will go away……

I waited and waited, but the ringing doorbell seemed to get louder and more insistent, and then the person ringing also started knocking loudly...... ......

I thought to myself again, 'Who on earth could this be? Nobody ever rings my bell or comes to see me.' I loosened the rope from my neck and started for the front door, all the while the bell rang louder and louder.

When I opened the door and looked I could hardly believe my eyes, for there on my front porch was the most radiant and angelic little boy I had ever seen in my life. His SMILE, oh, I could never describe it to you! The words that came from his mouth caused my heart that had long been dead TO LEAP TO LIFE as he exclaimed with a cherub-like voice, 'Ma'am, I just came to tell you that ALLAH REALLY LOVE AND CARE FOR YOU!'

Then he gave me this booklet, “Path To Paradise” that I now hold in my hand.

As the little angel disappeared back out into the cold and rain, I closed my door and read slowly every word of this book. Then I went up to my attic to get my rope and chair. I wouldn't be needing them anymore.

You see? I am now a Happy Vicegerent of the One True God. Since the address of your congregation was stamped on the back of this booklet, I have come here to personally say THANK YOU to God's little angel who came just in the nick of time and by so doing, spared my soul from an eternity in Hell.'

There was not a dry eye in the mosque. And as shouts of TAKBIR!!! ALLAH AKBAR!!! rented the air, even among the ladies.

Imam-Dad descended from the pulpit to the front row where the little angel was seated....

He took his son in his arms and sobbed uncontrollably.

Probably no jama'at has had a more glorious moment, and probably this universe has never seen a Papa that was more filled with love and honor for his son....... Except for One. This very one...

Blessed are your eyes for reading this message.

Don't let this message die, read it again and pass it to others. Heaven is for HIS people!

Remember, Allah's message CAN make the difference in the life of someone you know.

Please share this wonderful message.

Spread HIS Word, help HIM and you'll see HIS hand in everything you do...

.:: Public Mutual ::.

Buat pertama kalinya aku mula hendak berjinak-jinak dengan public mutual ni, jadi aku pun melabur la sikit dua minggu lepas. Tiap-tiap hari aku periksa turun naik harga saham yang aku beli tu, sebab nak tunggu masa yg sesuai untuk menambah pelaburan. Sedikit maklumat berkenaan public mutual ni daripada apa yang aku tahu.
Public Mutual adalah satu badan yang menguruskan pelbagai dana samaada dana konvensional ataupun dana islamik. Saya sarankan sebagai orang melayu dan islam lebih baik kita ambil dana islamik yang menepati syariah. Terdapat pelbagai dana pelaburan islamik ini, boleh rujuk dari http://www.publicmutual.com.my/. Ianya juga terdapat dana pelaburan yang bercorak stabil, tidak agresif dan sangat agresif, anda boleh membuat pilihan sendiri. Oleh kerana kita sebagai pelabur tidak tahu dan tiada masa di dalam pembelian dan penjualan saham ini, jadi kita mengamanahkan seorang pemegang amanah yang memang tahu selok belok berkenaan saham in untuk menguruskannya. Perlu ingat yang harga seunit saham ini berubah-ubah, dan akan naik dan turun. Janganlah kita hanya ingin mengaut keuntungan tanpa perlu untuk menanggung kerugian, kerana "keuntungan adalah keberanian untuk menanggung risiko".
Apabila kita melabur di dalam amanah saham ini, kita perlu memastikan bil unit saham kita banyak untuk mengimbangi kerugian sekiranya unit saham kita jatuh dari harga belian. Harga belian adalah harga pada permulaan kita membeli untuk melabur. Untuk membolehkan kita mendapat keuntungan, kita harus menambah unit ketika harga seunit saham jatuh di bawah harga belian kita.
Sebagai contoh : Pelabur A melabur di dalam dana ABC sebanyak RM10k dengan harga belian 1.00 seunit dan dia mempunyai 10k unit saham. 4bulan seterusnya harga saham telah naik kepada 1.10 seunit. Terus dia menjual kesemua sahamnya dan mendapat RM11k ataupun untung sebanyak RM1k hanya untuk 4bulan. Bagaimana pula sekiranya harga saham jatuh kepada 0.80? Sekiranya dia gelabah dan risau dengan kerugian dan terus menjual kesemua sahamnya sudah tentu dia akan mengalami kerugian sebanyak Rm2k. Sekiranya pelabur tersebut bijak dia bukan menjual malah akan menambah pelaburan lagi ketika harga semasa rendah. Ini mengikut konsep "dollar cost down", membeli ketika harga jatuh dan menjual masa harga naik. Oleh kerana pelabur A ini bijak, beliau menambah lagi pelaburannya sebanyak RM10k dgn harga 0.80 seunit bersamaan 12500unit. Jadi jumlah keseluruhan unit yang beliau ada sekarang adalah 22500 unit. 4bulan seterusnya pulak harga saham naik kepada 1.00 seunit. Dia menjual kesemua sahamnya dan berpa beliau akan dapat? Jawapannya adalah RM22,500. Dengan modal tadi hanya RM20k beliau mendapat balik RM22.5k. Beliau sudah untung RM2,500 dalam masa 8bulan.
Jadi di sini yang ingin saya katakan, sekiranya saham kita jatuh kita boleh untung apatah lagi ketika harga naik. Jadi sama2lah kita melabur dan mendapat manfaat bersama.

**Penulis bukanlah seorang agen ataupun consultant yang pandai untuk menerangkan sistem ini secara terperinci, tetapi hanyalah seorang pelabur yang baru untuk belajar...hehehe

Saturday, January 23, 2010

.:: Bicara Cinta ::.

Sebuah lagu nasyid yang dah lama aku cari-cari selama ini, akhirnya ketemu juga..hehe Lirik lagu ini sangat menarik, tentang cinta. Semua cinta tentang dunia akan sia2 kecuali cinta kita kepada Allah s.w.t sahaja cinta yang hakiki dan kekal abadi. Tetapi sekiranya kita cintakan sesuatu untuk mendapatkan keredhaan Allah, untung dunia untung akhirat.
Sama2lah kita hayati lirik lagu ini.

Bicara Cinta.mp3

Cinta ilahi cinta sejati membawa bahgia kekal abadi
Cinta manusia hanya sementara tika di dunia yang akan fana

Cinta wanita membawa kecewa jika tiada restu agama
Cintakan harta tangan-tangankan laburkan ia ke jalan Allah

Cinta dunia ,cinta dunia untungnya tiada
Jika dilupa akhirat sana
Cinta ilmu,cinta ilmu ruginya tiada untung dunia,untung akhirat

Renunglah wahai teman semua
Cinta yang mana pilihan kita
Bicara cinta yang kubawakan
Jadi pedoman dalam kehidupan

Friday, January 22, 2010

.:: Picasa ::.

Software untuk meng'edit' gambar. Software ini sangat mudah untuk digunakan kerana ianya user friendly, just click2 dan siap. Tidak perlu buang masa yang banyak untuk menggunakan adobe photoshop sekiranya untuk letak tulisan dan bagi blur gambar. Tetapi di dalam software ini hanya terdapat option yang terhad sahaja, sekiranya perlu lebih banyak option bolehlah gunakan adobe photoshop, adobe light room dan pelbagai lagi software.


Selamat mencuba !!!

Thursday, January 21, 2010

.:: Aurat Lelaki ::.

Kita sering membicarakan aurat bagi wanita sahaja, kita marahkan perempuan xpakai tudung, perempuan yang mendedahkan tubuh badan padahal kita sendiri melakukannya juga tapi kita tidak menyedarinya. Ada pepatah mengatakan "Kuman diseberang laut nampak, Gajah di depan mata xnampak". Kita hanya nampak kesalahan dan kekurangan orang lain sedangkan kita melakukan perkara yang sama tetapi tidak menyedarinya. Saya ada terjumpa beberapa tulisan yang menceritakan tentang aurat lelaki ini, ramai di antara kita masih tidak tahu atau buat-buat tak tahu, itu terserah kepada individu itu sendiri.

Salah satu tulisan itu klik di sini. Kita hanya menjaga aurat kita apabila berada di luar rumah tetapi bagaimana pula kalau berada di rumah? Di kalangan kawan-kawan lelaki di rumah? Pelbagai persoalan yang kita masih lagi tidak tahu sebenarnya. Saya memetik satu hadis di dalam tulisan ini
Amru bin Shuib meriwayatkan daripada bapanya daripada datuknya bahawa baginda Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: apabila salah seorang di antara kamu mengahwinikan hamba wanitanya dengan hamba lelakinya ataupun orang upahannya maka dia (iaitu hamba wanitanya) dilarang sama sekali melihat auratnya kerana apa sahaja (bahagian anggota) yang terletak di bawah pusatnya hingga kepada dua lututnya adalah auratnya.
Sebuah hadis riwayat Jurhud al-Aslami, beliau berkata bahawa suatu ketika Rasulullah s.a.w. telah duduk bersama-sama kami, pada saat itu paha saya terdedah, lalu baginda bertanya saya: Apakah tidak kamu tahu bahawa paha itu aurat?

Artikel lain pula adalah daripada Ustaz Ahmad Baei Jaafar, klik di sini. Ramai orang meremehkan hal berkaitan aurat ini ketika bersukan, sedangkan aurat itu perlu dijaga tidak kira masa dan tempat. Kita sebenarnya tertipu dengan Barat apabila kita sering ikut apa jenis pakaian yang mereka pakai ketika bersukan tanpa banyak membantah.

Kesimpulannya di sini, aurat lelaki adalah di antara atas pusat sehinggalah ke lutut. Tidak kiralah kita berada di dalam atau di luar rumah. Tidak kiralah siang ataupun malam. Janganlah kita hanya memarahi wanita2 di luar sana yang memakai tudung tapi menampakkan bentuk badan sedangkan kita memakai baju dengan seluar pendek menampakkan lutut. Saya berpesan kepada diri saya dan saudara2 sekalian di luar sana, marilah kita menutup aurat kita dan janganlah hanya menuding jari ke arah orang lain saja. Perbetulkan diri kita dahulu...

Sama2 lah kita berhijrah kepada yang lebih baik, Renung2 kan dan selamat beramal !!!!!

Tuesday, January 19, 2010

.:: Al-Mathurat ::.

Asyik download software saja, bila masa nak download mathurat plak?huhu sesekali kita leka dengan dunia apa kata kita insaf dengan membaca mathurat ini. Elok di baca selepas subuh dan selepas Asar. Sesiapa ada kelapangan bolehlah membaca Mathurat Kubra dan kalau xsempat Sughra pun dah cukup. Sama2 lah kita memanfaatkan teknologi yang ada sekarang dengan perkara-perkara yang bermanfaat dan berguna. Ada dalam format pdf dan format audio daripada ustaz badrul amin.


Renung2 kan dan selamat beramal !!!!

Monday, January 18, 2010

.:: Save as PDF ::.

Software untuk convert dari file microsoft office ke file pdf. Memang semudah abc dan 123 nak gunanya. Selepas dah install, buka fail word kemudian pergi ke [Save as] dan cari format PDF. Klik dan selesai, kini anda sudah ada fail dalam format pdf. Nak download kat link yang diberi di bawah ni. Selamat mencuba!!!


Friday, January 15, 2010

.:: Athan Basic ::.

Software ini plak sesuai untuk mereka yang mana mementingkan masa solat dan akan sentiasa diingatkan dengan masuknya waktu solat. Ianya sudah dilengkapi dengan waktu solat bagi semua negeri di Malaysia hatta seluruh dunia. Mungkin waktu solat ini ada sedikit perbezaan 1 atau 2 minit dengan waktu sebenar tetapi sekurang-kurangnya tidaklah kita lalai dalam mengerjakan solat. Jadi marilah sama-sama kita menjaga waktu solat kita.


Thursday, January 14, 2010

.:: Internet Download Manager (IDM) ::.

Software ini seperti satu keperluan kepada kaki2 download di luar sana kerana ianya merupakan software untuk mendownload yang sangat pantas. Kenapa ianya pantas? IDM ini mendownload secara bahagian demi bahagian, contohnya satu file yang sebesar 100Mb akan dibahagikan kepada 8 bahagian. Kemudian ianya akan mendownload utk 8 bahagian tersebut secara serentak. Untuk lebih paham, satu kerja yang besar dan berat akan dilakukan oleh 8 orang pekerja secara serentak. Bukankah kerja tersebut akan cepat dan laju untuk siap? hahaha
Jadi tunggu apa lagi kepada mereka2 yang ingin menjadi downloader di luar sana, klik saja link di bawah ini...tiada caj tersembunyi dikenakan...hehehe


Wednesday, January 13, 2010

.:: Gelak Khas ::.

Cerita ni memang best daripada Astro Warna, oleh kerana kami tidak melanggan rancangan tersebut jadi aku hanya mendownload cerita tersebut...hehehe
Rancangan ini sangat menarik dan menggelikan hati, ianya salah satu rancangan lawak daripada banyak2 rancangan kelakar di Astro. Ianya dibintangi oleh Sepah d group, man belon dan amm, kesemua mereka daripada rancangan Raja Lawak musim ke-3. Cerita ni lebih kelakar daripada cerita Senario (mgkin sebab baru, idea pun bnyak lagi)..hehe
Di bawah ni aku hanya upload satu saja episod, kalau nak bnyak lagi kena ar tinggalkan mesej kat sini nnti k.


Tuesday, January 12, 2010

.:: Juara Lagu ::.

Sekali dengar simple saja lagu ni, tapi macam mana boleh menang Anugerah Juara Lagu plak..hehehe tapi bila banyak kali dengar memang best ar lagu ni, lagu yang diadaptasikan dari filem 'Talentime'. Lagu asalnya dalam bahasa inggeris 'I go' tapi bila dialihbahasakan menjadi 'Pergi" sahaja. Cubalah dengar dan hayati liriknya di bawah ini
Nak download klik link di bawah:-

http://www.mediafire.com/?m0oit0nnnml (Pergi)
http://www.mediafire.com/?mix2qdyblfo (I go)

Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

.:: Total Video Converter ::.

Di sini nak kongsi satu software yang best, sebab apa best? sebab org yg bagi ni best...hehehe Software ini sangat menarik sebab boleh convert sume jenis format audio dan video ke format yang anda inginkan. Boleh split video, boleh convert dari video ke mp3, boleh potong2 lagu dsb. Hanya klik link yang diberi di bawah ini, download dan ikut arahan di dalam folder tersebut.


Selamat mencuba !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...